Välkommen till Kvinna Skaraborg

Kvinna Skaraborg är en ideell politiskt och religiöst obunden förening för jämställdhet. Vi vänder oss till dig som är intresserad av utveckling, din egen såväl som samhällets.

Släta inte över härskarteknik

Kvinnor måste lära sig att ta plats och att sätta ord på vad som händer när de blir utsatta för härskarteknik.
Det var ett av budskapen från retorikkonsulten Jonna Nyberg när hon föreläste för Kvinna Skaraborg torsdag 24 maj.

Du kommer med ett förslag och ingen nappar på det, förrän i slutet av mötet när någon annan lägger exakt samma förslag.
Det är din tur att prata och andra på mötet börjar samtidigt bläddra i sina papper eller kolla av mobilen.
Det är bara två av alla sätt som härskarteknik kan utövas på, en strategi som ofta används av män mot kvinnor.
− I många fall är utövarna helt omedvetna om att de ägnar sig åt härskarteknik, och blir förlägna och ursäktar sig när man berättar det, sade Jonna Nyberg vid en föreläsning i Skövde, arrangerad av Kvinna Skaraborg, på torsdagskvällen.
Ett 40-tal personer kom för att lyssna på Jonna Nyberg som har en fil kand i retorik och driver företaget Retorikverkstaden.
− Vi måste sätta ord på vad som händer när någon använder härskarteknik. Det är den som kränker som ska få förklara sig, inte den som blir kränkt.
Omgivningen ska heller inte försöka släta över ett dåligt beteende.
− Ibland får man höra att man inte ska bry sig om vad en person säger, eftersom han eller hon är så. Men jag tycker inta att vi ska ge godkänna människors dåliga beteende.

Jonna Nyberg tog också upp #metoo-kampanjerna och hur det har förändrat samhället.
− Det finns en avgörande skillnad mellan människor och alla andra levande arter. Vi har en moral. Vi kan skilja rätt från fel. Målet är inte att vi ska vara perfekta människor, men att vi ska respektera varandra.
Efter föreläsningen följde ett samtal där flera av deltagarna ställde frågor och gav egna exempel på härskarteknik. Kvinna Skaraborgs ordförande Ann-Katrin Jönsson avslutade föreläsningen med att tacka Jonna Nyberg samt Plusgymnasiet som var värd för kvällen, och bjuda in till en höst med nya programpunkter i jämställdhetens tecken.