Välkommen till Kvinna Skaraborg

Kvinna Skaraborg är en ideell politiskt och religiöst obunden förening för jämställdhet. Vi vänder oss till dig som är intresserad av utveckling, din egen såväl som samhällets.

Nya samtyckeslagen - Hade Snövits prins blivit dömd?

Kan vi fortsätta läsa sagan om Snövit, där prinsen kysser henne när hon är medvetslös?
Det är en av frågorna som har väckts i diskussionerna om den nya samtyckeslagen.
Och ja, vi kan fortsätta läsa den sagan, menade de tre lagproffsen som medverkade vid Kvinna Skaraborgs studiebesök på Skaraborgs tingsrätt.

Den nya samtyckeslagen som gäller vid våldtäkt stod i fokus vid studiebesöket den 8 november, som lockade dryga 20-talet besökare.
Sagan om Snövit är användbar som illustration på vad som inte är okej. Att ha sex och samlag ska vara frivilligt hela tiden, för båda parter.
− Samtycket ska i grunden vara aktivt, men även ett tyst samtycke kan godtas, sade rådman Ann-Christin Andersson, som berättade om den nya lagstiftningen med hjälp av kammaråklagare Ylva Lundgren och advokat Lotta Jonsson.

Mycket är sig likt med den nya samtyckeslagen. Kraven på bevis är exempelvis lika starka, och just det är ofta ett problem i våldtäktsmål, där det för det mesta saknas vittnen liksom kanske också fysiska skador.
− Då krävs en alltigenom trovärdig redogörelse eller ett beteende från målsägandens sida, som styrker berättelsen, sade Ann-Christin Andersson.

I den nya lagstiftningen ska det beaktas om samtycket, eller frivilligheten, har kommit till uttryck genom ord eller handling, eller på annat sätt. Det kan inte finnas frivillighet om deltagandet är en följd av våld, hot om våld eller typer av hot, inte heller om målsäganden befinner sig i en särskilt utsatt situation.

I den nya lagstiftningen ska gärningsmannen inte bara kan säga att hen trodde att det fanns ett samtycke, utan också ska kunna redogöra för hur detta samtycke gavs.
− Det har förts fram farhågor om att den nya lagen ska leda till många frågor till målsäganden, men det kan också bli nya typer av frågor, och flera frågor, till gärningsmannen, konstaterade lagexperterna.

De betonade också flera gånger att inget fall i Skaraborg hittills har prövats rättsligt enligt den nya lagen, och bara ett fåtal fall i Sverige så här långt.
Och de tre experterna konstaterade också att vi fortfarande kan läsa sagan om Snövit för våra barn, och utgå från att barnen kan se att det är en saga.
--Det handlar om att vi ska lära oss var man själv slutar och var den andra personen börjar, sade Lotta Jonsson.
 

Deltagarna i studiebesöket fick också se den engelska kortfilmen som på ett lika enkelt som tydligt sätt visar vad samtycke handlar om, genom att använda en kopp te som exempel.

Här kan du se filmen om en kopp te.

I studiebesöket ingick också en rundvandring, där deltagarna fick se lokalerna och provsitta stolarna i den största tingssalen. 

Skövde Nyheter skrev om den nya lagstiftningen och Kvinna Skaraborgs besök på tingsrätten.