Välkommen till Kvinna Skaraborg

Kvinna Skaraborg är en ideell politiskt och religiöst obunden förening för jämställdhet. Vi vänder oss till dig som är intresserad av utveckling, din egen såväl som samhällets.

Katti Uhlin talade om stress och välbefinnande

Den 12 september kom Katti Uhlin till Kvinna Skaraborg och föreläste om hur vi mår och varför. Föreläsningen lockade runt 25 personer som gick hem med många nya insikter.

Katti Uhlin är psykolog med inriktning kognitiv beteendeterapi, och hon arbetar både med grupper av människor och med enskilda. Rubriken på kvällen var: ”Och till råga på allt ska man vara lycklig också…”, och Katti avslöjade att det är arbetsnamnet på en bok hon håller på att skriva.
Katti Uhlin talade kring begreppet välbefinnandets psykologi, och frågade varför vi har så svårt att leva i nuet, utan väljer att leva i framtiden, eller dåtiden.
”Vi lever våra liv uppe i huvudet och det är ett av våra största problem” sade Katti Uhlin och jämförde oss med andra däggdjur. Zebror får inte magsår trots att de ofta får springa för livet för att inte bli uppätna. Men Zebror går från stress till lugn väldigt snabbt medan människor är kvar på höga stressnivåer när vi är stressade.
”Kroppen tillåter inte att du kan komma till ro på natten om du är i krigsläge på dagen” sade hon.
Bästa sättet att nå återhämtning snabbare och komma in i ett lugn, var enligt Katti Uhlin två:
”Rör på dig, och be någon röra på dig. Effekten kommer direkt” sade Katti och berättade att välbefinnandehormonerna oxytocin och endorfin då frigörs.
Att sluta stressa är omöjligt, eftersom stressen är en del av tillvaron, menade hon och varnade för tre riskbeteenden:
FUSS - Först upp sist i säng
FISH - Först in (på jobbet) sist hem
AHPM - Allt hänger på mig

Däremot går det att träna på återhämtning, exempelvis genom att lägga in en paus en gång i timmen. Och, som sagt, genom att röra på sig och be någon annan röra dig.