Välkommen till Kvinna Skaraborg

Kvinna Skaraborg är en ideell politiskt och religiöst obunden förening för jämställdhet. Vi vänder oss till dig som är intresserad av utveckling, din egen såväl som samhällets.

Studiebesök på Skaraborgs tingsrätt

Samtyckeslagen – så fungerar den
En domare, en åklagare och en advokat ger sin syn på den nya lagen

Kvinna Skaraborg arrangerar ett studiebesök på Skaraborgs tingsrätt
TORSDAG 8 NOVEMBER KL 18-ca 19.30

Vi får en visning av lokalerna av rådman Ann-Christin Andersson. Sedan redogör hon tillsammans med kammaråklagare Ylva Lundgren och advokat Lotta Jonsson för innehållet i den nya samtyckeslagen som gäller vid sexualbrott, och vad den kan få för praktiska konsekvenser. Därmed får vi den nya lagen belyst av både åklagare, försvarsadvokat och domare.

Det blir också tillfälle till samtal och frågor medan vi fikar tillsammans.
Detta studiebesök är i första hand öppet för medlemmar, och vi kan vara maximalt 25 personer. Icke-medlemmar kan anmäla sig och får besked om plats efter den 2 november.

Plats: Skaraborgs tingsrätt, Erik Ugglas plats. Skövde
Datum: Torsdag 8 november
Samling: Senast kl 17.50 utanför tingshusets entré, eftersom vi blir insläppta i grupp
Anmälan: Via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast fredag 2 november. Platser delas ut i anmälningsordning.
Kostnad: 40 kronor för fika, betalas senast 5 november till Kvinna Skaraborg via Swish 123 552 61 57

Om samtyckeslagen
Den 1 juli 2018 trädde den en ny lagstiftning om sexualbrott i kraft. Den nya lagstiftningen bygger på frivillighet, och syftet är att det ska vara tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt att själv bestämma över sitt sexuella umgänge. Förslaget innebär bland annat att:

  • Gränsen för om en gärning ska räknas som straffbar ska gå vid om deltagandet i en sexuell aktivitet är frivilligt eller inte. En gärningsman ska kunna dömas för till exempel våldtäkt även om hen inte använt sig av våld eller hot.
  • Det införs ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott.

(Hämtat från riksdagens hemsida)

 ”För att det ska ske en verklig förändring måste lagstiftningen få genomslag i hela samhället. Därför har regeringen gett Brottsoffermyndigheten i uppdrag att ta fram informations- och utbildningsinsatser på sexualbrottsområdet riktade till i huvudsak ungdomar men även till de vuxna som möter ungdomar i vardagen. Mäns och pojkars ansvar måste tydliggöras samtidigt som alla utsatta måste känna till sina rättigheter och våga anmäla.”

(Hämtat från regeringens hemsida)